Asociační studie vztahu čtrnácti polymorfismů kandidátních genů k dispozicím k závislosti na alkoholu - Šerý, Omar; Lochman, Jan; Gláslová, Kateřina; Štaif, Radim; Novotný, M; Kmoch, Vladimír; Zvolský, Petr (Česká a slovenská psychiatrie, 2009)
Dispozice k závislosti na alkoholu jsou ovlivňovány mnoha environmentálními a genetickými faktory. Moderní molekulárně-genetické metody umožňují testování specifických genů, které ovlivňují patofyziologii komplexních chorob, jakou je také závislost na alkoholu. Mezi strategie pro odhalování predisponujících genů se řadí asociační studie. Provedli jsme asociační studii čtrnácti polymorfismů kandidátních genů ve vztahu k závislosti na alkoholu. Asociační studie byla provedena na 847 osobách. Objevili jsme vztah mezi závislostí na alkoholu a geny pro COMT, MAO-B, IL6, IL2, LILRA1 a PSG11. Všechny asociované geny ovlivňují neurovývoj centrální nervové soustavy. Předpokládáme vztah mezi geny, které se účastní neurovývoje CNS, a dispozicemi k závislosti na alkoholu.
Keywords: Genetic Load; polymerázová řetězová reakce; Alcoholism; Brain-Derived Neurotrophic Factor; Genetic Predisposition to Disease; katechol-O-methyltransferasa; Interleukin-2; alkoholismus; Interleukin-6; Genome-Wide Association Study; mozkový neurotrofický faktor; Data Interpretation, Statistical; Catechol O-Methyltransferase; Gene Amplification; amplifikace genu; lidé; interleukin-2; ženské pohlaví; interleukin-6; Humans; interpretace statistických dat; Financing, Organized; Polymerase Chain Reaction; genetická zátěž; Female; financování organizované; genetická predispozice k nemoci; celogenomová asociační studie