Zkřížená reaktivita mezi pylovými alergeny z běžných trav podčeledi Pooideae a žita - Hrabina, Maud; Sieber, J; Gouyon, B; Bergmann, Karl-Christian; Špičák, Václav (Alergie (Praha, Print), 2009)
V Německu se v současné době používají pro imunoterapii alergie na žito ( Secale cereale) specifické pylové extrakty. Podobně jako většina trav, patří S. cereale do podčeledi Pooideae. Při použití sér od pacientů alergických na pyly, ukazují inhibiční studie provedené metodami imunoblotování a ELISA, že alergenní extrakt z pěti trav Anthoxanthum odoratum, Dactylis glomerata, Lolium perenne, Poa pratensis a Phleum pratense inhibuje více než 90 % vazby IgE na alergeny žita. Tento výsledek potvrzuje vysoký stupeň homologie mezi alergeny ze S. cereale a běžných druhů trav. Závěr: Smě s pylů pěti trav je vhodná pro alergenovou imunoterapii pacientů , kteří jsou alergičtí na pyly žita, bez nutnosti přidání extraktů pylů žita.
Keywords: Plant Extracts; rostlinné extrakty; Secale; Poaceae; alergeny; desenzibilizace imunologická; žito; lidé; Desensitization, Immunologic; Allergens; lipnicovité; Pollen; pyl; Humans