Confocal laser endomicroscopy in experimental pigs methods of ex vivo imaging - Kopáčová, Marcela; Bureš, Jan; Österreicher, Jan; Květina, Jaroslav; Pejchal, Jaroslav; Tachecí, Ilja; Kuneš, Martin; Špelda, Stanislav; Rejchrt, Stanislav (Časopis lékařů českých, 2009)
Východisko. Konfokální laserová endomikroskopie umožňuje in vivo bezprostřední zobrazení buněčných populací povrchových slizničních struktur normálních i patologických tkání s vysokým rozlišením a zvětšením. Cílem této studie bylo vypracovat metodiku ex vivo in vitro konfokální laserové endomikroskopie u experimentálních prasat a porovnat konfokální zobrazení s klasickou horizontální mikroskopií. Materiál a metoda. Do studie bylo zavzato pět dospělých samic prasete domácího. Po utracení zvířat byla provedena konfokální laserová endomikroskopie v časovém limitu 10–40 minut post mortem. Flurescenční látka (fluorescein) byla zvířatům aplikována před utracením intravenózně. Výsledky. Konfokální endomikroskopie byla úspěšně provedena u všech vzorků tkáně od všech zvířat (vždy jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo). Podařilo se nám získat obrázky ve vysoké kvalitě v časovém limitu do 40 minut po utracení experimentálních zvířat. Endomikroskopické obrázky velmi dobře korespondují s odpovídajícími mikroskopickými obrazy klasické histologie barvené hematoxylin-eosinem. Závěr. Konfokální laserová endomikroskopie ex vivo in vitro u experimentálních zvířat je dobře proveditelná.
Keywords: financování organizované; Animals; Female; Fluorescent Dyes; ženské pohlaví; Sus scrofa; experimenty na zvířatech; Animal Experimentation; prasata; fluorescenční barviva; gastrointestinální endoskopie; Financing, Organized; gastrointestinální látky; Endoscopy, Gastrointestinal; Swine; zvířata; Gastrointestinal Agents; konfokální mikroskopie; Microscopy, Confocal; mikroskopie; Microscopy