O lidské dlouhověkosti. 1., Vnější vlivy - Brdička, Radim (Časopis lékařů českých, 2009)
Délka lidského života je determinována mnoha faktory, které lze rozdělit do dvou skupin. Faktory vnitřní, vyjádřené v genomu, a faktory vnější. Faktory vnější, které jsou předmětem tohoto sdělení jsou v čase i místě velice proměnlivé a některé z nich snáze přístupné našemu působení, a to jak v individuálním pojetí, tak stále více i v regionálním, dokonce i v celosvětovém. Podle toho, jak na ně působíme, ovlivňujeme i délku našich životů. Většinou působíme obojace, v některém směru negativně, v jiném pozitivně. Současné laboratorní výzkumy ukazují, že jednou ze součástí vnějších faktorů, snad nejsnáze ovlivnitelnou a délce života prospěšnou, je dieta – omezení příjmu kalorií, označovaná v anglosaské literatuře jako CR (caloric restriction). Vnějších vlivů ovlivňujících délku života je nezměrné množství a některé z nich jsou lidskými produkty. Mezi ty s negativním účinkem patří na prvním místě stres, jehož ovládání je sice geneticky determinováno, ale má i stránku, která nám dovoluje odolnost proti němu částečně regulovat – (horméza). Demografický vývoj za poslední století ukazuje na trvale se prodlužující délku lidského života zvláště výraznou ve vyspělých zemích. Stárnutí populace v těchto zemích zvyšuje nároky na sociální a zdravotní služby a stává se významným problémem ekonomickým.
Keywords: Vital Statistics; dlouhověkost; Stress, Physiological; náklady na zdravotní péči; rozložení podle pohlaví; Sex Distribution; Age Distribution; naděje dožití; statistika přirozeného pohybu; Energy Intake; Humans; stárnutí; Sex Characteristics; zvířata; Longevity; Animals; Financing, Organized; pohlavní dimorfismus; Female; Aging; věkové rozložení; Male; Life Expectancy; Health Care Costs; ženské pohlaví; Energy Metabolism; energetický příjem; fyziologický stres; energetický metabolismus; lidé; mužské pohlaví; financování organizované