Diagnostics of fatal hydrogen sulfide poisonings - Šidlo, Jozef; Bauer, Miroslav; Bauerová, Jiřina; Valúch, Jozef (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2009)
Úvod: Prípady letálnych otráv sírovodíkom patria v súdnolekárskej praxi medzi ojedinelé. Najčastejšie sa vyskytujú v pracovnom prostredí, niekedy aj ako hromadné. Pri profesionálnych otravách spôsobených plynmi je sírovodík na druhom mieste z hľadiska častosti výskytu. Vo vysokých koncentráciách je sírovodík ľudskými zmyslami neidentifikovateľný, čo zvyšuje riziko smrteľnej otravy. Otravy sírovodíkom tvoria zvláštnu skupinu aj z hľadiska ich objektivizácie toxikologickým vyšetrením. Cieľ: Cieľom práce je demonštrácia možností laboratórnej diagnostiky smrteľných otráv sírovodíkom. Pacienti a metódy: Práca poskytuje retrospektívny prehľad 15 prípadov smrteľných otráv sírovodíkom, ktoré sa vyskytli v histórii Ústavu súdneho lekárstva LF UK v Bratislave. Vo všetkých prípadoch bola vykonaná kompletná morfologická a toxikologicko-chemická analýza. V rámci toxikologických vyšetrení boli vyšetrované vzorky krvi a pľúcneho tkaniva. Bauerom bola vyvinutá metóda analýzy alveolárneho vzduchu. Bol vykonaný experiment na zistenie novotvorby sírovodíka post mortem v ľudskom organizme. Výsledky: Morfologické nálezy vo všetkých pitvaných a analyzovaných prípadoch boli podobné a pre diagnózu otravy nešpecifické. K významnej zmene v možnostiach toxikologicko-chemických analýz došlo v roku 1968, odkedy je možná priama identifikácia toxického plynu pomocou analýzy alveolárneho vzduchu. Záver: Na základe sumarizácie a porovnania výsledkov analýz prípadov z archívneho materiálu autorov je možné konštatovať, že na pracovisku v Bratislave bola vyvinutá doteraz jediná objektívna metóda dôkazu tohoto plynného jedu v biologickom materiáli. Negatívne, prípadne nepresvedčivé výsledky aj toxikologických vyšetrení znovu poukázali na úskalie diagnostiky otravy sírovodíkom, ktorá musí byť komplexná a založená na operatívnej kooperácii predovšetkým súdneho lekára a toxikológa – analytika, ale aj ďalších zložiek doplňujúcich potrebné spektrum vyšetrených okolností ako aj klinických údajov.
Keywords: edém mozku; Sulfhemoglobin; Diagnostic Techniques and Procedures; Pulmonary Edema; Humans; Gas Poisoning; plicní alveoly; Pulmonary Alveoli; sulfhemoglobin; Autopsy; pitva; Brain Edema; lidé; hematologické testy; Interdisciplinary Communication; otrava plynem; Hydrogen Sulfide; soudní toxikologie; Retrospective Studies; sulfan; Forensic Toxicology; Hematologic Tests; retrospektivní studie; plicní edém; mezioborová komunikace; diagnostické techniky a postupy