Léčba infekce Helicobacter pylori rezistentní na standardní léčbu : současný stav a perspektivy - Fixa, Bohumil; Vaňásek, Tomáš (Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, 2009)
Metodou první volby (první linie) v léčbě infekce Helicobacter pylori zůstávají standardní trojkombinace inhibitorů protonové pumpy (PPI) s amoxicilinem nebo metronidazolem a klaritromycinem. Jejich úspěšnost se postupně snižuje a v některých oblastech klesá pod 80 %. Je-li neúspěšná trojkombinace s amoxicilinem, je vhodné použít kombinaci s metronidazolem a naopak (metody 2. linie). V současnosti je také jako metoda první volby zaváděna tzv. sekvenční léčba. Jako perspektivní léčba rezistentní infekce Helicobacter pylori se jeví zejména nové kombinace s levofloxacinem, v indikovaných případech případně s rifabutinem nebo furazolidonem (metody 3. až 4. linie). Selžou-li všechny uvedené způsoby, bývá doporučovaná tradiční čtyřkombinace (inhibitory protonové pumpy, amoxicillin nebo metronidazol, klaritromycin a koloidní bizmut subcitrát). Jsou uvedeny výhody a nevýhody různých kombinací.
Keywords: hodnocení léčiv; Probiotics; Ofloxacin; Helicobacter pylori; Organometallic Compounds; organokovové sloučeniny; lidé; Drug Therapy, Combination; bakteriální léková rezistence; Rifabutin; rifabutin; Drug Evaluation; probiotika; kombinovaná farmakoterapie; Bismuth; furazolidon; bismut; Helicobacter Infections; Drug Resistance, Bacterial; infekce vyvolané Helicobacter pylori; Furazolidone; ofloxacin; Humans