Problematika české anatomické nomenklatury v soudním lékařství - Nečas, Pavel; Hejna, Petr (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2009)
V předkládaném pojednání charakterizujeme styl soudnělékařských textů, které jsou často postupovány nelékařské odborné veřejnosti. Čeština má v soudním lékařství tradiční postavení, čemuž je značnou měrou přizpůsobeno soudnělékařské lexikum. Toto dokládáme studiem požadavků na styl těchto textů, jak jsou uváděny v soudnělékařských publikacích. Jádrem studie je analýza anatomických názvů excerpovaných z pitevních protokolů. Prostor je věnován způsobu pojmenování názvů anatomických struktur, které nemají vžité české označení. V závěru naznačujeme možnosti dalšího studia standardizace české anatomické nomenklatury pro účely automatického rozpoznávání mluveného slova (např. pitevních protokolů).
Keywords: záznamy jako téma; terminologie jako téma; Terminology as Topic; pitva; software pro rozpoznávání řeči; Semantics; lidé; Death Certificates; Forensic Medicine; úmrtní listy; Records; anatomie; Anatomy; Czech Republic; Speech Recognition Software; soudní lékařství; Česká republika; Autopsy; sémantika; Humans