Diagnostika a léčba organického hyperinzulinismu – zkušenosti u 105 pacientů - Škrha, Jan; Šváb, Jan; Krušina, Ladislav; Dušková, Jaroslava; Hilgertová, Jiřina; Keil, Radan (Časopis lékařů českých, 2009)
Východisko. Organický hyperinzulinismus způsobuje hypoglykémie, které se manifestují zejména nalačno. V tomto sdělení shrnujeme zkušenosti s diagnostikou a léčbou 105 pacientů s organickým hyperinzulinismem. Metody a výsledky. Diagnóza byla u všech pacientů potvrzena rozvojem spontánní hypoglykémie a neuroglykopenických příznaků, které se vyvinuly při testu s kontrolovaným hladověním. K lokalizaci inzulinomu se nejvíce osvědčila endoskopická ultrasonografie (77 % nálezů shodných s nálezem při operaci), méně digitální subtrakční angiografie (29 % shodných nálezů s operací) a nejméně počítačová tomografie (18 %). I přes kombinaci metod zůstává u 20–25 % pacientů lokalizace inzulinomu jako nejčastější příčiny organického hyperinzulinismu před operací nejasná. Léčba je chirurgická, nejlépe s provedením enukleace tumoru, u vybraných stavů je úspěšné laparoskopické odstranění tumoru. Z 95 operovaných pacientů byl úspěšně vyřešen organický hyperinzulinismus (odstraněn inzulinom) u 84 osob (88 %), u dalších tří pacientů byla potvrzena mikroadenomatóza. Závěry. U osmi osob nebyl při operaci a následném extenzivním histopatologickém vyšetření resekátu inzulinom nalezen, a proto musely být podobně jako neoperovaní pacienti (n = 10) léčeny diazoxidem v kombinaci s diabetickou dietou.
Keywords: Pancreatectomy; pankreatektomie; nádory slinivky břišní; Humans; laparoskopie; lidé středního věku; Female; Aged; mladý dospělý; dospělí; Insulinoma; hyperinzulinismus; lidé; senioři; Diagnostic Imaging; Hyperinsulinism; hypoglykemie; Adult; Hypoglycemia; ženské pohlaví; Male; Pancreatic Neoplasms; Middle Aged; Adolescent; Aged, 80 and over; Laparoscopy; Young Adult; senioři nad 80 let; diagnostické zobrazování; mužské pohlaví; inzulinom; mladiství