Fibromyalgie 2009 - kde, jak a proč může pomoci fyzikální léčba - Jeřábek, Jiří (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2009)
Článek pojednává o novinkách v chápání fibromyalgie, jako onemocnění neurologického charakteru, na podkladě chronické anebo intermitentní ischémie zejména ve vertebrobazilárním povodí s následnou poruchou jak kmenové, tak míšní regulace bolesti, vysvětlující i rozvoj ostatních nespecifických příznaků nacházených u fibromyalgie. Na základě tohoto přístupu a existujících výsledků pilotní studie je navržen fyziatricko-balneologický postup léčby dostupný nejen v lázních, ale i v průměrně zařízených rehabilitačních pracovištích. Jde o kombinaci vodoléčby, uhličité terapie, magnetoterapie a manuálních výkonů cílených na zlepšení perfúze a oxygenace v oblastech CNS, zásobovaných vertebrální tepnou a jejími větvemi.
Keywords: Diagnostic Techniques and Procedures; Sertraline; sertralin; Comorbidity; Physical Therapy Modalities; Perfusion; Oxygen; Balneology; GABA; diagnostické techniky a postupy; fluoxetin; Fluoxetine; Fibromyalgia; Pain; Diagnosis, Differential; Rheumatic Diseases; revmatické nemoci; Pain Management; komorbidita; Fatigue Syndrome, Chronic; bolest; kyslík; lidé; management bolesti; syndrom chronické únavy; Humans; diferenciální diagnóza; poranění páteře; techniky fyzikální terapie; perfuze; Spinal Injuries; balneologie; gamma-Aminobutyric Acid; fibromyalgie