Nová klasifikace nemoci a zdraví - Bruthansová, Daniela; Červenková, Anna; Jeřábková, Věra (Česká geriatrická revue, 2009)
V současné době jsou v ČR pro potřeby zdravotnictví a sociální oblasti k dispozici dva klasifikační systémy. K všeobecně známé a v praxi osvědčené Mezinárodní klasifikaci nemocí a přidružených zdravotních problémů ve znění desáté decenální revize (zkráceně MKN-10) přibyla od roku 2008 i Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví (zkráceně MKF). Vzhledem k odlišnému účelu i použití obou klasifikací lze očekávat, že se v praxi postupně uplatní obě dvě. MKN-10 je mezinárodní standardní diagnostická klasifikace pro účely obecně epidemiologické, pro řízení zdravotnictví i pro klinickou praxi. Poskytuje srovnatelný základ pro mezinárodní srovnávání mortality a morbidity. MKF je naproti tomu klasifikace zdraví a se zdravím spjatých domén. Představuje rámec pro měření zdraví a disability jak na úrovni jedince, tak na úrovni celé populace. MKF chápe pojmy "zdraví" a "disabilita" ve zcela novém světle. "Disabilita je snížení funkčních schopností na úrovni těla, jedince nebo společnosti, která vzniká, když se občan se svým zdravotním stavem setkává s bariérami prostředí". Každý člověk může zažít újmu na zdraví, a tak pocítit určitý stupeň disability. MKF bere v úvahu i sociální důsledky disability, a je tudíž mimořádně vhodnou klasifikací zdravotního stavu starší populace.
Keywords: lidé; sociální péče; mezinárodní klasifikace nemocí; Disability Evaluation; Humans; Social Welfare; Aged; senioři; postižení; International Classification of Diseases; Persons with Disabilities; posuzování pracovní neschopnosti