Prevalence symptomů mentální anorexie u školní mládeže v České republice - Krch, František David; Csémy, Ladislav (Československá psychologie, 2009)
Práce je zaměřena na posouzení výskytu anorektických příznaků u reprezentativního vzorku školní mládeže (N = 4653). Kromě vyplnění dotazníku byli respondenti změřeni a zváženi. Jako screeningové kritérium anorexie bylo využito nízké BMI. 1 % chlapců a 2,1 % dívek ve věku 11, 13 a 15 let mělo tělesnou hmotnost nižší než je kritická hodnota BMI stanovená pro danou věkovou skupinu odpovídající BMI 17,5 u dospělé populace. Všechna MKN-10 kritéria splňovalo 0,17 % děvčat a 0,04 % chlapců. Bez ohledu na kritérium amenorey, které nebylo k dispozici, splňovalo kritéria mentální anorexie 0,35 % děvčat. 0,84 % děvčat splňovalo širší kritéria mentální anorexie (nízká tělesná hmotnost, narušená představa o svém těle). Výsledky studie ukazují na velkou variabilitu základních diagnostických kritérií mentální anorexie, resp. na obtíž jasně stanovit hranici mezi normou a patologií ve vztahu k tělu a jídelním zvyklostem.
Keywords: příznaky a symptomy; Male; mentální anorexie; Body Weight Changes; Adolescent; Česká republika; Child; statistika jako téma; změny tělesné hmotnosti; dítě; prevalence; mužské pohlaví; průzkumy a dotazníky; Body Weight; mladiství; Czech Republic; lidé; ženské pohlaví; Anorexia Nervosa; Humans; Body Mass Index; Prevalence; Signs and Symptoms; index tělesné hmotnosti; Surveys and Questionnaires; Statistics as Topic; Female; tělesná hmotnost