Jedlé vakcíny - Tichý, Josef (Bioprospect, 2009)
V tomto přehledu je popsán součastný stav výzkumu produkce vakcín pomocí rostlin. Zároveň jsou diskutovány vhodné experimentální přístupy, hodnocení rizik a očekávané trendy.Vyšší rostliny (např. banánovník, brambor, tabák nebo rajče) mohou být transformovány na bioreaktory produkující vakcíny stabilní inkorporací heterologních genů do jaderné nebo plastidové DNA. Stejného cíle může být dosaženo pomoci rekombinantních rostlinných virů jako vektorů umožriujících expresi požadovaného genu v rostlině.Orální či parentální podání rostlinných preparátů nebo přímá aplikace modifikovaného rostlinného pletiva při vakcinaci může řešit i některé problémy vyskytující se při obvyklém způsobu vakcinace proti původcům chorob jako jsou např. autoimunitní reakce či proliferace rakovinných buněk. Tento přístup může zároveří nabídnout účinnou obranu proti bioteroristickým útokům.
Keywords: hodnocení léčiv; lidé; rekombinantní proteiny; Recombinant Proteins; geneticky modifikované rostliny; Drug Evaluation; Vaccines, Edible; jedlé vakcíny; Plants, Genetically Modified; Humans