Model zavřeného poranění hlavy u potkana - experimentální studie - Bláha, Martin; Schwab, Juraj; Vajnerová, Olga; Bednář, Michal; Pádr, Radek; Bittner, P; Tichý, Michal (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2009)
Cíl: Cílem této studie bylo vytvořit reprodukovatelný model zavřeného poranění hlavy potkanů akceleračně-deceleračním mechanizmem. Model by měl vést ke zvýšenému nitrolebnímu tlaku (ICP), neurologickému postižení zvířat a umožnit nastavení různé tíže kraniotraumat. Soubor a metodika: Pro vytváření kraniotraumat jsme sestrojili impaktor s volitelným závažím a pohyblivou dopadovou plochou. V první pilotní skupině 40 potkanů jsme testovali pouze jeho základní nastavení. Následně, v druhé skupině u 21 potkanů, jsme provedli experimentální kraniotrauma závažím 400 gramů z výšky 30 až 100 centimetrů při konstantní pružnosti podložky. V třetí kontrolní skupině 15 potkanů jsme změřili fyziologické parametry včetně ICP. Výsledky: Podle výšky pádu impaktoru vznikly čtyři typy poranění mozku - letální, těžké, střední a lehké. Při letálním poranění (45-100 cm) byla u všech potkanů okamžitá křečová aktivita s následným úmrtím. Těžké poranění (40 cm) mělo 50% mortalitu. U přeživších zvířat jsme zaznamenali neurologický deficit a průměrný ICP 9,3 +/- 3,76 mmHg. Střední poranění mozku (35 cm) vedlo k menší mortalitě, neurologický deficit byl u poloviny přeživších a ICP dosáhl 7,6 +/- 3,54 mmHg. Ve skupině lehkého poranění mozku (30 cm) přežila všechna zvířata bez neurologického nálezu s ICP 5,5 +/- 0,74 mmHg. Kontrolní skupina bez úrazu měla ICP 2,9 +/- 0,81 mmHg. Závěr: Popsaný model zavřeného poranění hlavy u potkanů s pomocí modifikovaného impaktoru s volitelným závažím je vhodný pro jednodobé i dvoudobé experimenty zkoumající kraniocerebrální poranění. Pouhou změnou výšky shozu závaží impaktoru je možno vytvářet buď reprodukovatelné těžké, střední nebo lehké kraniotrauma. Vzestup ICP a neurologické postižení odpovídá jednotlivým stupňům poranění.
Keywords: Neurologic Manifestations; financování organizované; Animals; Statistics as Topic; Rats, Wistar; uzavřené poranění hlavy; statistika jako téma; Head Injuries, Closed; experimenty na zvířatech; Animal Experimentation; Pilot Projects; Craniocerebral Trauma; pilotní projekty; Models, Animal; Rats, Sprague-Dawley; Financing, Organized; kraniocerebrální traumata; Intracranial Pressure; intrakraniální tlak; Male; potkani Sprague-Dawley; mužské pohlaví; zvířata; neurologické manifestace; modely u zvířat; potkani Wistar