Cervikálna radikulitída ako iniciálny klinický prejav neuroboreliózy - kazuistiky - Gurčík, Ladislav; Tomášová, Anna; Benc, Ondrej; Galik, Peter; Gašparíková, Veronika; Lišková, Slávka (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2009)
Najčastejšími príčinami krčných koreňových syndrómov bývajú osteoproduktívne zmeny krčnej chrbtice (68 %) alebo hernie diskov (22 %). Diagnózu radikulárneho syndrómu osteodiskogénnej etiológie podporí nález zobrazovacích (metódou voľby je MR), elektrofyziologických alebo iných pomocných vyšetrení. Približne v 10 % prípadov nebýva príčinou krčného koreňového syndrómu diskogénna lézia či osteofytárna produkcia. Na túto možnosť nás upozorní dôkladná anamnéza, atypický priebeh ochorenia, chýbanie korelátu medzi klinickým obrazom a výsledkami pomocných vyšetrení a neúčinnosť štandardnej liečby. V našej práci predkladáme kazuistiky dvoch pacientov s neuroboreliózou, ktorých iniciálny klinický obraz pripomínal diskogénne podmienený krčný koreňový syndróm. U prvého pacienta sa neskôr pridružil obraz miechovej lézie s rýchlou progresiou a na vylúčenie primárneho alebo sekundárneho intramedulárneho tumoru bola prevedená biopsia intramedulárnej expanzie s necharakteristickým histologickým obrazom. U druhej pacientky podporil diagnózu neuroboreliózy neskorší rozvoj bilaterálnej periférnej lézie tvárového nervu a ďalšej neurologickej symptomatiky. Až nálezy vysokých titrov antiboreliových protilátok v likvore a v sére viedli k stanoveniu definitívnej diagnózy u oboch pacientov.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; magnetická rezonanční tomografie; Humans; diferenciální diagnóza; Ceftriaxone; Aged; dospělí; ELISA; klinické laboratorní techniky; lymská neuroborelióza; senioři; lidé; Diagnosis, Differential; Electromyography; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; Diagnostic Techniques, Neurological; radikulopatie; Adult; methylprednisolon; polymerázová řetězová reakce; Polymerase Chain Reaction; Clinical Laboratory Techniques; Methylprednisolone; Lyme Neuroborreliosis; ceftriaxon; elektromyografie; Radiculopathy; diagnostické techniky neurologické