Aktinomykóza mozku - kazuistiky - Petroušová, Lenka; Rožnovský, Luděk; Hrbáč, Tomáš; Jančová, J (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2009)
Aktinomykóza centrálního nervového systému (CNS) je vzácné onemocnění, které se manifestuje jen u několika procent pacientů s aktinomykózou. Uvádíme kazuistiky dvou pacientů s mozkovým abscesem vyvolaným aktinomycetami. První pacient měl solitární absces s histologickým potvrzením aktinomykózy, druhý pacient vícečetný absces s kultivačním průkazem původce. Léčba pacientů spočívala v neurochirurgickém zákroku a v podání benzylpenicilinu. První pacient, s roční antibiotickou léčbou se zhojil s minimálními následky, druhý pacient po čtyřech měsících léčby zemřel na progresi aktinomykózy a přidružené komplikace.
Keywords: absces mozku; neurochirurgické výkony; Male; počítačová rentgenová tomografie; Diagnostic Techniques, Neurological; kultivační techniky; magnetická rezonanční tomografie; Actinomycosis, Cervicofacial; penicilin G; antibakteriální látky; Infusions, Parenteral; Adult; parenterální infuze; dospělí; mužské pohlaví; Penicillin G; diagnostické techniky neurologické; Tomography, X-Ray Computed; Actinomyces; aktinomykóza cervikofaciální; lidé; Anti-Bacterial Agents; Humans; Culture Techniques; Neurosurgical Procedures; Brain Abscess; Magnetic Resonance Imaging