Sestra a senior pri strate sebeopatery - Poledníková, Ľubica; Slamková, Alica; Baráthová, Erika (Kontakt (České Budějovice), 2009)
Posudzovanie funkčného stavu je súčasťou starostlivosti o starých ľudí a je podstatou ošetrovateľského posudzovania. Úroveň sebestačnosti hodnotia sestry v lôžkových zdravotníckych a sociálnych zariadeniach aj sestry v primárnej starostlivosti v rámci ošetrovateľskej anamnézy. Z praktického hľadiska je najdôležitejšie poznať, ako pacient dokáže zvládnuť aktivity denného života. Na testovanie sa používa mnoho funkčných testov, ktoré slúžia na objektívne hodnotenie stupňa závislosti u staršieho pacienta, na odhadnutie záťaže a kvantitatívnej potreby ošetrujúceho personálu, alebo pomáhajú pri rozhodovaní o indikácii služieb domácej a sociálnej starostlivosti alebo o umiestnení do trvalej ústavnej starostlivosti. Cieľmi práce bolo zistiť schopnosť sebaopatery u hospitalizovaných seniorov a určiť deficity pri aktivitách denného života prostredníctvom funkčných testov, porovnať výsledky posudzovania stupňa závislosti viacerými funkčnými testami, posúdiť zhodu a tým spoľahlivosť sesterského diagnostického záveru. Následne plánovanými intervenciami ovplyvniť schopnosť starostlivosti o seba a zistiť efektívnosť aplikovaných sesterských činností vybraného súboru z klasifikačných systémov NIC (Nursing Interventions Classifications) porovnaním schopnosti starať sa o seba na začiatku a na konci hospitalizácie. Na realizáciu výskumu sme použili ako hlavnú metódu kváziexperiment. Doplňujúcou metódou bolo pozorovanie, obsahová analýza ošetrovateľskej dokumentácie a komparácia (porovnávanie). Meracie škály na objektivizovanie deficitov starostlivosti o seba sa prejavili ako praktické pomôcky pre ošetrovateľskú diagnostiku, taktiež na meranie stupňa pokroku funkčnej schopnosti seniora a posúdenie efektívnosti ošetrovateľskej starostlivosti.
Keywords: financování organizované; péče o sebe; Geriatric Nursing; Nursing Diagnosis; Nursing Research; Life Style; životní styl; Nurse-Patient Relations; lidé; Inpatients; geriatrické ošetřovatelství; Financing, Organized; Aged; ošetřovatelský výzkum; Self Care; ošetřovatelská diagnóza; Nursing Records; senioři; ošetřovatelské záznamy; hospitalizovaní pacienti; Nursing Care; ošetřovatelská péče; vztahy mezi ošetřovatelkou a pacientem; Humans