Lokalizovaná tracheobronchiální amyloidóza typu AA a její odlišení od systémové amyloidózy v praxi - Džingozovová, Mirka; Skřičková, Jana; Mačák, Jirka; Múčková, Katarína; Adam, Zdeněk (Vnitřní lékařství, 2009)
67letý pacient s chronickou obstrukční plicní nemocí a chronickou pansinusitidou trpěl opakovaně záchvaty dušnosti, kašle a nachlazení. RTG snímek hrudníku byl bez jednoznačné patologie. Pro recidivující potíže bylo provedeno bronchoskopické vyšetření a opakovaně stanovena diagnóza amyloidózy (histologie z excize). V našem případě se jednalo o pacienta s tracheobronchiální formou plicní amyloidózy (s největší pravděpodobností typu AA) probíhající při chronické pansinusitidě.
Keywords: bronchiální nemoci; Diagnosis, Differential; lidé; Amyloidosis; Aged; Bronchial Diseases; Humans; senioři; diferenciální diagnóza; mužské pohlaví; Male; nemoci průdušnice; Tracheal Diseases; amyloidóza