Školská sestra – potreba budúcnosti, alebo súčasnosti? - Boledovičová, Mária; Krištofová, Erika; Nádaská, Iveta; Zlochová, Katarína (Kontakt (České Budějovice), 2009)
Ústrednou myšlienkou príspevku je podpora a ochrana zdravia detí počas školskej dochádzky. Cieľom práce je priblížiť prácu školskej sestry a poukázať na potrebu vysokoškolsky vzdelanej školskej sestry v praxi v našom školskom systéme. Práca je orientovaná na primárne ošetrovateľstvo a jeho prepojenie na úrovni školstva a zdravotníctva. Predmetom prieskumu bolo zistenie postojov riaditeľov škôl a lekárov k uvedeniu školskej sestry do praxe. Použili sme obsahovú analýzu dokumentov, metódu rozhovoru a anketové dotazovanie. Výskumné vzorky tvorilo 139 lekárov a 136 riaditeľov MŠ a ZŠ na Slovensku a dokumenty o školskej zdravotnej službe. Z výsledkov ankety a rozhovorov sme zistili pozitívny postoj k projektu školskej sestry a jej uplatnenie v praxi, pretože k náplni jej práce (tab. č. 4) sa pozitívne postavilo 52 % a 46 % lekárov vs. 65 % a 34 % riaditeľov a iba 1 % vs. 2 % ju pokladalo za nedostatočnú. S jej uvedením do praxe (tab. č. 5) plne súhlasilo, resp. súhlasilo 47 % a 50 % lekárov vs. 57 % a 33 % riaditeľov.
Keywords: Pediatric Nursing; financování organizované; průzkumy a dotazníky; Nurses; rodina; dítě; pediatrické ošetřovatelství; popis práce; náklady na zdravotní péči; Surveys and Questionnaires; Health; lékaři; lidé; zdraví; Physicians; školy; Schools; Financing, Organized; zdravotní sestry; Job Description; Family; Child; Nursing Care; ošetřovatelská péče; Health Care Costs; Humans