Podpora duševného zdravia u seniorov s deficitom sebeopatery - Zrubcová, Dana; Schmidtová, Zuzana (Kontakt (České Budějovice), 2009)
Súčasný demografický trend sa vyznačuje zvyšovaním strednej dĺžky života a nárastom počtu seniorov. Meniace sa demografické ukazovatele vo výraznej miere vplývajú aj na poskytovanie ošetrovateľskej starostlivosti. Následkom stareckých zmien a obmedzení súvisiacich s chorobami sa často narušuje schopnosť seniora vykonávať bežné aktivity denného života. Deficit sebaopatery a samota môže vyvolať vznik negatívnych emócií podporujúcich vznik depresívnej nálady. K depresívnej nálade môže viesť aj pocit samoty, zbytočnosti, odchod do dôchodku či smrť partnera. Pre sestru pracujúcu v agentúre domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS) je nevyhnutné správne identifikovať úroveň sebestačnosti a emočného stavu seniora, naplánovať efektívne intervencie vedúce k obnove jeho pohody a sebestačnosti. Cieľom práce bolo zistiť, ako hodnotia seniori svoje rodinné zázemie, sociálne kontakty, finančné a bytové podmienky, v ktorých žijú. Zaujímalo nás, ako vplýva deficit starostlivosti o seba na duševné zdravie seniorov. Zamerali sme sa najmä na možný vzájomný vzťah medzi závislosťou v základných denných činnostiach, osamelosťou a vznikom depresívnej nálady. Súbor tvorilo n=80 respondentov-klientov ADOS. Použili sme štrukturovaný rozhovor a diagnostické škály: Test inštrumentálnych denných činností na posúdenie stupňa závislosti a Geriatrickú škálu depresie na posúdenie emočného stavu respondentov. Nepriaznivé sociálne a finančné podmienky a nedostatočné rodinné zázemie mali negatívny vplyv na duševné zdravie a pohodu respondentov. Deficit v sebaopatere negatívne ovplyvňoval duševné zdravie a pohodu respondentov po prepustení z inštitucionálnej starostlivosti do domáceho prostredia. Postupným znižovaním závislosti v denných aktivitách dochádzalo k úprave depresívnej nálady.
Keywords: služby domácí péče; Primary Prevention; Self Care; Geriatric Nursing; Humans; kvalita života; Family; rozhovory jako téma; geriatrické ošetřovatelství; Activities of Daily Living; rodina; Financing, Organized; financování organizované; Surveys and Questionnaires; mužské pohlaví; Depression; průzkumy a dotazníky; primární prevence; ženské pohlaví; činnosti denního života; lidé; duševní zdraví; deprese; Home Care Services; Interviews as Topic; Aged; Quality of Life; senioři; Male; péče o sebe; Mental Health; Female