Specializační vzdělávání pro všeobecné sestry a porodní asistentky v komunitní péči e-learningem - Bártlová, Sylva; Marková, Marie (Kontakt (České Budějovice), 2009)
Na základě mezinárodního projektu „E-learning v komunitní péči“ je připravován distanční specializační vzdělávací program pro sestry a porodní asistentky v komunitní péči. Tento projekt je realizován v programu Leonardo da Vinci a spolupracují na něm partneři ze Slovenska, Maďarska, Polska a Francie. Struktura vzdělávacího programu má modulární uspořádání. Připravovaný program bude pilotně testován na třiceti sestrách a třiceti porodních asistentkách v České republice, Maďarsku, Polsku a na Slovensku. Na základě analýzy, která byla provedena mezi výše uvedenými státy, lze říci, že komunitní péče se v těchto zemích vyvíjí zhruba na stejné úrovni a neexistují vzdělávací programy, které by pracovníky v této oblasti efektivně pro tuto práci připravovaly. Proto je reálný předpoklad plošné návaznosti a vzájemné prostupnosti studia a následných uznávání specializací v oblasti komunitní péče. Projekt reaguje na absenci vzdělávacích programů v oblasti poskytování služeb zaměřujících se na podporu a udržení zdraví u jedince a komunity. Specifickým cílem je vytvořit přirozenou návaznost a propojenost s modulovým způsobem specializačního vzdělávání v komunitní péči a zároveň nabídnout vhodnou alternativu pro studenty, kteří nemohou absolvovat běžnou formu výuky. Jedná se o oblast zdravotní péče, které je v řadě vyspělých zemích věnována vysoká pozornost pro její nesporně velký společenský význam. Je proto potřeba připravit vzdělávací program pro všeobecné sestry a porodní asistentky takovou formou, aby byl efektivní a jednoduše dostupný pro všechny. Jednou z možností je realizovat vzdělávací program formou e-learningu.
Keywords: Poland; Polsko; France; Humans; internet; Financing, Organized; kontinuální vzdělávání zdravotních sester; zdravotní sestry; Czech Republic; Maďarsko; Francie; Nurses; Česká republika; Slovenská republika; Slovakia; financování organizované; Hungary; lidé; komunitní lékařství; porodní asistentky; Education, Nursing, Continuing; Internet; Community Medicine; Nurse Midwives