Hypocholesterolémie u interních pacientů na jednotce intenzivní péče – porušená syntéza i absorpce cholesterolu v akutním stadiu nemoci - Hrabovský, Vladimír; Zadák, Zdeněk; Bláha, Vladimír; Hyšpler, Radomír; Mendlová, Alice (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2009)
Cíl studie: Hypocholesterolémie je typickým nálezem u kriticky nemocných pacientů a je spojena s jejich horší prognózou. Stanovením ukazatelů cholesterolové syntézy (lathosterol, skvalen) a absorpce (sitosterol, campesterol) lze kvantifikovat změny v obou těchto procesech získávání cholesterolu. Cílem studie bylo zjistit, jak je změněn metabolismus cholesterolu u pacientů s akutním interním onemocněním. Typ studie: Prospektivní. Typ pracoviště: Metabolická jednotka intenzivní péče, Fakultní nemocnice. Materiál a metoda: Do studie bylo zařazeno 60 pacientů s akutním interním onemocněním, kteří byli živeni pouze umělou výživou. Plasmatické koncentrace celkového, HDL a LDL cholesterolu byly stanovovány při přijetí, třetí a sedmý den. Hladiny lathosterolu, skvalenu, campesterolu a sitosterolu byly vyšetřovány třetí a sedmý den po přijetí. Výsledky byly srovnány s kontrolním souborem. Výsledky: Ve sledovaném souboru byly snížené hladiny LDL a HDL cholesterolu, u celkového cholesterolu pak statisticky významně. Koncentrace lathosterolu a campesterolu byly rovněž statisticky významně snížené. Hladiny sitosterolu byly snížené nesignifikantně. Naměřené hodnoty skvalenu byly vyšší než u kontrol. Závěr: U pacientů v aktivní fázi interního onemocnění byly detekovány významné změny v cholesterolovém metabolismu včetně poruchy obou procesů jeho získávání.
Keywords: parenterální výživa úplná; metabolismus lipidů; Cholesterol; Cholesterol, HDL; Sitosterols; Cholesterol, LDL; Humans; Squalene; cholesterol; Lipid Metabolism; Female; financování organizované; Financing, Organized; sitosteroly; lidé; LDL-cholesterol; ženské pohlaví; Male; jednotky intenzivní péče; skvalen; HDL-cholesterol; Intensive Care Units; mužské pohlaví; prospektivní studie; Acute Disease; akutní nemoc; Parenteral Nutrition, Total; Prospective Studies