Uvulopalatofaryngoplastika kombinovaná s radiofrekvenční termoterapií kořene jazyka v léčbě obstrukčního syndromu spánkové apnoe - Plzák, Jan; Zábrodský, Michal; Kastner, Jan; Klozar, Jan; Betka, Jan (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2009)
Cílem práce bylo zhodnocení účinnosti a bezpečnosti uvulopalatofaryngoplastiky (UPPP) a radiofrekvenční termoterapie kořene jazyka v jedné době pro obstrukční syndrom spánkové apnoe (OSAS). Retrospektivní studie zahrnovala 59 pacientů, kteří podstoupili jednodobý chirurgický zákrok. Bylo hodnoceno chrápání, Epworthská škála spavosti (ESS) a výsledky polygrafického vyšetření 3-6 měsíci po výkonu. Intenzita chrápání poklesla z 8,2 na 6,1 (dle vizuální analogové škály 0-10). Průměr ESS poklesl z 10,5 na 7,4. Průměrná hodnota AHI (apnoe-hypopnoe index) klesl signifikantně z 28,9 na 14,2. Celková úspěšnost dle Sherových kritérií byla 45,5%. Zaznamenali jsme několik komplikací: čtyři slizniční ulcerace kořene jazyka se spontánním zhojením, dvě revize pro krvácení po tonzilektomii provedené v rámci UPPP a jednou přechodnou změnu vnímání chuti poloviny jazyka. UPPP a radiofrekvenční termoterapie kořene jazyka v jednom sezení je efektivní léčba symptomů OSAS u pacientů s víceúrovňovou obstrukcí horních dýchacích cest.
Keywords: Sleep Apnea Syndromes; Palate, Soft; syndromy spánkové apnoe; financování organizované; Tongue; Humans; výsledek terapie; otorinolaryngologické chirurgické výkony; jazyk; lidé; Catheter Ablation; Treatment Outcome; Financing, Organized; Otorhinolaryngologic Surgical Procedures; farynx; Pharynx; patro měkké; katetrizační ablace