Vybrané příklady vizualizace eeg dat a procesu jejich analýzy - Lhotská, Lenka; Gerla, Václav; Krajča, Vladimír; Rieger, Josef (Lékař a technika, 2008)
Současná zdravotnická technika produkuje každým okamžikem velké objemy dat. Výsledkem je informační přetížení a nemožnost zvládnout tato enormní data, např. na odd. intenzivní péče. Nástroje pro vizualizaci dat mají za cíl zmenšit toto informační přetížení pomocí inteligentní abstrakce a vizualizace zajímavých atributů zpracovávaných dat. Nově vyvíjené soft - warové nástroje pro vizualizaci by měly podporovat rychlé porozumění složitým, rozsáhlým a dynamicky rostoucím datovým souborům ve všech oblastech medicíny. Jednou z takových oblastí je analýza a vyhodnocování dlouhodobých záznamů EEG. S vyhodnocováním EEG je spojena celá řada problémů. Jedním z nich je potřeba vizuální kontroly záznamu lékařem. V případě, že lékař musí kontrolovat a hodnotit dlouhodobý záznam EEG, je počítačová podpora analýzy a vizualizace velkou pomocí. Právě možnosti vizualizace EEG záznamů a procesu jejich analýzy jsou předmětem našeho příspěvku.
Keywords: anatomické modely; lidé; zobrazování trojrozměrné; Cluster Analysis; Coma; Sleep; modely neurologické; Models, Neurological; klasifikace; Signal Processing, Computer-Assisted; Financing, Organized; Humans; Epilepsy; Classification; Models, Anatomic; neuronové sítě; epilepsie; kóma; Neural Networks, Computer; spánek; Brain Mapping; Imaging, Three-Dimensional; financování organizované; Electroencephalography; mapování mozku; algoritmy; elektroencefalografie; počítačové zpracování signálu; shluková analýza; Algorithms