Modelování spánkových stavů v EEG u nejmenších dětí - Krajča, Vladimír; Mohylová, Jitka; Paul, Karel; Lhotská, Lenka; Petránek, Svojmil; Gerla, Václav (Lékař a technika, 2008)
Elektroencefalogram (EEG) je citlivý ukazatel zrání a vývojových změn mozku u novorozenců a nedonošenců. Tyto změny se odrážejí ve struktuře spánkových stavů. V tomto příspěvku uvádíme novou metodu pro automatizované modelování a detekci změn spánkových stavů u novorozeneckého EEG. Postup je založen na zpracovávání a analýze strukturálních časových profi - lů, získaných pomocí vícekanálové adaptivní segmentace a následné klasifi kace EEG grafoelementů pomocí shlukové analýzy. Profi ly, funkce členství segmentů v příslušné třídě v průběhu času, odrážejí dynamickou strukturu EEG, mohou být využity pro indikaci změny stavu novorozeneckého spánku. Metoda je dostatečně citlivá i pro velmi obtížnou úlohu: modelování mikrostruktury spánku u nejmenších nedonošených dětí.
Keywords: financování organizované; Signal Processing, Computer-Assisted; novorozenec; počítačové zpracování signálu; Models, Neurological; stadia spánku; modely neurologické; shluková analýza; lidé; Infant, Newborn; novorozenec nedonošený; Infant, Premature; Algorithms; Financing, Organized; spánek; Sleep; algoritmy; Cluster Analysis; elektroencefalografie; Sleep Stages; Electroencephalography; Humans