Úrazy ošetřené v nemocnici České Budějovice - Kastnerová, Markéta; Drahoňovská, Kateřina (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2008)
Problematika úrazů v sobě zahrnuje nejen problémy zdravotní, ale i sociální a ekonomické. Každý úraz má své příčiny a nestává se náhodou, vždy mu předchází riziková situace, kterou můžeme rozpoznat a vyhnout se jí. Epidemiologický charakter úrazovosti z ní činí veřejně zdravotnický problém, jehož ovlivnění prostřednictvím prevence může výrazně změnit délku a kvalitu života, ekonomickou zátěž zdravotnického systému i stav veřejného zdraví. Cílem výzkumu bylo zmapování příčin úrazovosti pacientů ošetřovaných v nemocnici České Budějovice, a. s., a zaměřit se na spokojenost pacientů s péčí personálu. Pro zjištění dat byla použita metoda dotazování – technika dotazníku. Cílový soubor tvořili pacienti traumatologického a rehabilitačního oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s. Nejčastějším typem úrazu, který dotazovaní prodělali, byla uzavřená zlomenina. Nejčastěji se vyskytovaly domácí úrazy. Hlavní příčinou úrazu byla neopatrnost a nepozornost. Největší psychickou podporu pro vyrovnání se s úrazem představovala rodina. Respondenti, kteří absolvovali hospitalizaci nebo se setkali se zdravotnickým personálem při ošetření úrazu, hodnotili práci zdravotníků většinou velmi kladně, což vypovídá nejen o kvalitní zdravotní péči, ale také o dobrém přístupu zdravotníků k pacientům.
Keywords: Accidents; Fractures, Bone; úrazy a nehody; Inpatients; Patient Satisfaction; lidé; hospitalizovaní pacienti; úrazy v domácnosti; Surveys and Questionnaires; spokojenost pacientů; průzkumy a dotazníky; fraktury kostí; Accidents, Home; Humans