Lupina a lipininové alkaloidy: máme se jich bát? - Patočka, Jiří; Hon, Zdeněk (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2008)
Lupina je obecný název pro rostliny rodu Lupinus, čeledi bobovitých. Rod zahrnuje 200 až 300 druhů. Semena lupin, známá jako lupinové boby, byly velmi populární v mnoha zemích, protože jsou jedlé. Tyto lupiny jsou označovány jako jedlé lupiny, protože obsahují menší množství jedovatých alkaloidů než odrůdy hořkých lupin. V poslední době jsou varianty sladkých lupin intenzivně pěstovány v mnoha zemích jako levné krmivo pro dobytek. Nicméně, lupiny jsou řazeny mezi jedovaté rostliny pro obsah jejich alkaloidů. Chinolizidinové alkaloidy lupinin, lupinidin (spartein), lupanin a anagyrin, a rovněž tak piperidinový alkaloid ammodendrin, jsou hepatotoxické a teratogenní a představují riziko pro dobytek stejně jako pro lidi. Je diskutováno využití lupiny ve výživě lidí s ohledem na přítomnost lupininových alkaloidů z pohledu nutriční toxikologie.
Keywords: Lupinus; chinolizidiny; alkaloidy; Alkaloids; Plants, Edible; jedlé rostliny; Quinolizidines