Vnímání některých odchylek v estetice frontálního úseku chrupu laiky - Musilová, Lenka (Ortodoncie, 2006)
Cílem této studie bylo zjistit, jaký stupeň některých odchylek v estetice frontálního úseku chrupu pokládá většina laické veřejnosti za méně atraktivní. Hodnoceny byly tyto odchylky: symetrické a asymetrické zúžení horních laterálních řezáků, otevřený gingivální prostor mezi horními středními řezáky a symetricky i asymetricky snížená úroveň marginální gingivy horních středních a laterálních řezáků. úsměv 28leté ženy byl upravován v počítačovém programu Adobe Photoshop 7.0; 30 panoramatických fotografií ve formátu 9x13 mm bylo náhodně rozmístěno do alba stejného formátu. Každý hodnotitel v dotazníku vyznačil na úsečce míru atraktivity každého úsměvu a uvedl svůj věk a pohlaví. Dotazník vyplnilo 120 žen a 65 mužů ve věku nad 18 let. Za méně atraktivní pokládala nadpoloviční většina dotazovaných laiků tyto stupně odchylek: symetrické a asymetrické zúžení horních laterálních řezáků o 4 mm, 5 mm dlouhý otevřený gingivální prostor mezi horními středními řezáky, symetricky sníženou úroveň marginální gingivy horních středních řezáků o 3 mm, jednostranně sníženou úroveň marginální gingivy horního středního řezáku, symetricky i jednostranně sníženou úroveň marginální gingivy horních laterálních řezáků o 2 mm.
Keywords: fotografie zubní; Humans; estetika stomatologická; lidé; průzkumy a dotazníky; diastema; Esthetics, Dental; Photography, Dental; Diastema; Surveys and Questionnaires