Klíšťová meningoencefalitida - Chmelík, Václav (Interní medicína pro praxi, 2007)
Klíšťová meningoencefalitida je zánětlivé onemocnění centrální nervové soustavy. Je endemická v mnoha oblastech Evropy a Asie. Ohniska se vyskytují na celém území České republiky. V poslední době jich přibývá zřejmě následkem změn klimatu. Nákaza od klíštěte je podmíněna aktivitou člověka v přírodě a zde dochází rovněž ke změnám: zvláště starší lidé jsou exponováni přírodním ohniskům více než v minulých desetiletích. Výsledkem je prudký nárůst lidských onemocnění. Klíšťová encefalitida probíhá u většiny nemocných ve dvou fázích. Druhá fáze je spojena s postižením centrální nervové soustavy: meningitidou, závažnější encefalitidou a méně často s encefalomyelitidou. Encefalitida a myelitida jsou spojeny s přechodnými i trvalými následky, jež výrazně ovlivňují kvalitu života nemocných. Závažnost onemocnění narůstá s věkem. Etiologická léčba není možná, symptomatická léčba musí být u mnohých nemocných značně intenzivní. Očkování proti KME efektivně chrání proti vzniku nemoci a bylo s úspěchem zavedeno do endemických zemí. Ve většině evropských zemí jsou dostupné dvě bezpečné a účinné vakcíny vyráběné dvěma výrobci. Vzhledem k nárůstu počtu nemocných v České republice je namístě, aby stát a pojišťovny zvážily větší podporu očkování zvláště ve vyšších věkových skupinách.
Keywords: Meningitis, Viral; viry klíšťové encefalitidy; Encephalitis Viruses, Tick-Borne; meningitida virová; vakcinace; Humans; meningoencefalitida; lidé; Meningoencephalitis; Encephalitis, Tick-Borne; klíšťová encefalitida; Vaccination