Panická porucha v ambulanci internisty - Chval, Josef; Chvalová, Viola (Interní medicína pro praxi, 2007)
Panická porucha je častá psychická porucha, projevující se opakovanými nečekanými záchvaty masivní úzkosti, provázené výraznou somatickou symptomatologií. Z více důvodů se tito nemocní v první fázi ocitají v ambulancích somatických lékařů a jsou častými návštěvníky lékařské pohotovosti. Přestože se jedná o časté onemocnění, je panická porucha stále mezi odborníky jiných specializací než psychiatrie málo známá a často nediagnostikovaná. Neléčené onemocnění pak chronifikuje a podstatně snižuje kvalitu života nemocného, přitom při správné diagnóze je panická porucha dobře léčitelná farmakologicky i psychoterapií.
Keywords: Internal Medicine; somatoformní poruchy; Panic Disorder; Somatoform Disorders; lidé; Female; mužské pohlaví; panická porucha; Male; příznaky a symptomy; Signs and Symptoms; vnitřní lékařství; ženské pohlaví; Humans