Hypodoncie. Souborný referát - Krejčí, Přemysl (Ortodoncie, 2006)
Hypodoncie není izolovanou anomálií, ale jedním z projevů geneticky determinovaného narušení vývoje dentogingivální lišty ve smyslu poruch interakcí epitel-mezenchym. Prevalence ageneze stálého zubu (bez třetích molárů) se pohybuje v obecné populaci od 2,6 % do 11,3 % a liší se podle pohlaví a kontinentů. Významně zvýšený výskyt ageneze zubu je spojen s anomáliemi polohy špičáku. Studie na dvojčatech jednoznačně potvrdily podíl genetické složky na velikosti a tvaru zubu a populační studie prokázaly, že ageneze zubů se vyskytují buď jako izolovaný jev nebo jako součást syndromu, kterých je spojováno s anomáliemi zubů více než 60. Vývojové defekty zubů se pokouší vysvětlit několik evolučních a anatomických modelů.
Keywords: Cuspid; Tooth Abnormalities; abnormality zubů; lidé; Ectodermal Dysplasia; Tooth; špičák; Anodontia; zuby; ektodermální dysplazie; anodoncie; Humans