Jednoduchá preskripce a monitorování dialyzační dávky KT/V - Lopot, František; Švára, František; Bláha, Jan; Polakovič, Vladimír (Aktuality v nefrologii, 2007)
Článek pojednává o nové metodě preskripce a monitorování dialyzační dávky, vycházející ze dvou velmi jednoduchých předpokladů - clearance urey (K) rovné cca 70% průtoku krve dialyzátorem (QB) a objemu celkové tělesné vody (V) rovném cca 60% tělesné hmotnosti (BW). Za těchto předpokladů platí, že k dosažení Kt/V= 1,2 je třeba, aby celkový objem krve protekly za dialýzu dialyzátorem (VB) byl alespoň roven hmotnosti pacienta. Praktickým odzkoušením tohoto přístupu na datech dialyzovaných pacientů v průběhu 1 roku byla zjištěna senzitivita a specificita metody v záchytu nedostatečného Kt/V 75% a 85%. Metoda nevyžaduje žádné náběry krve ani žádnou další podpůrnou techniku. Jedinými dvěma požadavky jsou volba hodnoty QB podle hmotnosti pacienta a předepsané doby dialýzy a hodnotě QB odpovídající volba dialyzátoru, aby byl splněn předpoklad K= 70% QB.
Keywords: hemodialyzační roztoky; regionální krevní průtok; Body Weight; Humans; tělesná hmotnost; lidé; krevní objem; Regional Blood Flow; Renal Dialysis; močovina; dialýza ledvin; Hemodialysis Solutions; Blood Volume; Urea