Prognostický význam poklesu srdeční frekvence po zátěží u pacientů s chronickým srdečním selháním - Kubrychtová, Věra; Olson, Thomas P; Bailey, Kent R; Thapa, Prabin; Allison, Thomas G; Johnson, Bruce D (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2007)
Cílem této práce bylo zhodnotit prognostický význam poklesu srdeèní frekvence (PSF) po zátìži u pacientù s chronickým srdeèním selháním (CHSS) a porovnat jej s jinými indikátory mortality. Metody: Byla provedena analýza dat 712 pacientù s CHSS, kteøí podstoupili echokardiografické a zátìžové vyšetøení. Výsledky: Pacienti byli rozdìleni do 3 skupin podle PSF: skupina 1 (PSF ≤ 4 tepù/min), skupina 2 (5 ≤ PSF ≤ 9 tepù/min) a skupina 3 (PSF ≥ 10 tepù/min). Skupina 1 mìla nejvyšší mortalitu v krátkodobémstoupili echokardiografické a zátìžové vyšetøení. Výsledky: Pacienti byli rozdìleni do 3 skupin podle PSF: skupina 1 (PSF ≤ 4 tepù/min), skupina 2 (5 ≤ PSF ≤ 9 tepù/min) a skupina 3 (PSF ≥ 10 tepù/min).
Keywords: zátěžový test; Chronic Disease; Humans; spotřeba kyslíku; lidé; Prognosis; Oxygen Consumption; Heart Failure; srdeční selhání; Cardiomyopathy, Dilated; Predictive Value of Tests; Heart Rate; dilatační kardiomyopatie; Exercise Test; prognóza; srdeční frekvence; prediktivní hodnota testů; chronická nemoc