Účinnost a bezpečnost léčby sunitinibem u pacientů s pokročilým gastrointestinálním stromálním tumorem po selhání léčby imatinibem (Farmakoterapie, 2007)
Gastrointestinální stromální tumor (GIST) je jednou z forem sarkomu a jedná se o nejčastější nádor gastrointestinálního traktu mesenchymálního původu. Je odlišný od jiných novotvarů měkkých tkání jak po stránce histologické, tak po stránce imunohistochemické. Nádor se pravděpodobně vyvíjí ze zmutovaných prekursorových buněk pro intersticiální Cajalovy buňky. Většina GIST je spojena se stabilním zvýšením aktivity tyrosinových kináz a expresí receptorů pro tyto kinázy, menší část s obdobnou zvýšenou expresí receptorů pro destičkový růstový faktor (PDGFR). Standardní cytotoxická farmakologická léčba je u GIST neúčinná, v léčbě pokročilých stadií se používá imatinib, selektivní inhibitor kinázové aktivity KIT a PDGFR. Bohužel, u části pacientů již existuje nebo se vyvine rezistence na imatinib.
Keywords: Pyrimidines; Indoles; klinické zkoušky - fáze III [publikační typ]; lidé; indoly; pyrimidiny; progrese nemoci; Pyrroles; gastrointestinální stromální tumory; pyrroly; Piperazines; Disease Progression; Gastrointestinal Stromal Tumors; piperaziny; Humans