Eriotinib u pacientů s karcinomem plic (Farmakoterapie, 2007)
Účinnost erlotinibu byla nově testována v multicentrické otevřené studii (n = 80) u pacientů s nemalobuněčným karcinomem plic ve věku nad 70 let, kteří dosud nepodstoupili žádnou chemoterapii. Erlotinib v dávce 150 mg/den vedl u 10 % pacientů k částečné remisi a u 41 % pacientů došlo ke stabilizaci onemocnění na dobu minimálně 2 měsíců. Medián progrese byl 3,5 měsíců; medián přežití činil 10,9 měsíců. Poměr přežití 1 roku od zahájení léčby byl 46 %; přežití 2 let 19 %. Nejčastějším nežádoucím účinkem byla akneformní vyrážka (79 %) a průjem (69 %). Erlotinib tedy bude proto i nadále v této diagnóze studován jako potenciální lék první volby.
Keywords: chinazoliny; senioři; inhibitory proteinkinas; nemalobuněčný karcinom plic; prognóza; Quinazolines; ErbB Receptors; Humans; Protein Kinase Inhibitors; lidé; Aged; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Prognosis; erbB receptory