Sepse vyvolaná bakterií Capnocytophaga canimorsus, možnosti diagnostiky a léčby - Freibergerová, Michaela; Pařízková, R; Žaloudíková, B; Freiberger, T; Juránková, J; Burget, I; Husa, Petr (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2007)
Autoři prezentují kazuistiku muže s infekcí vyvolanou gramnegativni tyčinkou Capnocytophaga canimorsus, k níž došlo po pokousáni psem. Onemocnění probíhalo pod obrazem těžké sepse se závažnou ischémií končetin a multiorgánovým selháním. Etiologické agens bylo prokázáno molekulárně genetickými metodami. Ve sdělení je podrobně uvedena mikrobiologická charakteristika původce, klinický obraz onemocněni, možnosti diagnostiky a léčby této infekce, která pravděpodobně často diagnostice uniká.
Keywords: Bites and Stings; Ampicillin; sepse; Sepsis; ciprofloxacin; Systemic Inflammatory Response Syndrome; lidé; Capnocytophaga; Ciprofloxacin; syndrom systémové zánětlivé reakce; kousnutí a bodnutí; ampicilin; Humans