Trombofilní stavy - indikace vyšetření, interpretace výsledků, dopady na preventivně-léčebné postupy - Karetová, Debora (Postgraduální medicína, 2007)
Poznání řady příčin trombózy ukázalo, že mechanismy vzniku tromboembolické nemoci jsou komplexní a zahrnují zejména interakce mezi vrozenými a získanými riziky vzniku. Poznatky o vrozených trombofiliích na různých úrovních se rozrůstají, jsme schopni řadu z nich laboratorně určit. Nicméně někdy chybujeme v indikaci jejich provedení nebo v interpretaci a aplikaci výsledků. Trombofilní testy by měly být provedeny u nemocných s akutní trombózou mladších 45 let, při pozitivní rodinné anamnéze trombotických příhod, u opakované trombózy, při nezvyklé lokalizaci trombózy nebo při trombóze ohrožující život. Screening provádíme u dosud zdravých jedinců (pokud jejich přímí příbuzní prodělali tromboembolickou nemoc, zejména v mladším věku), testujeme jedince s již vyjádřenou nemocí.
Keywords: Anticoagulants; antikoagulancia; nedostatek antitrombinu III; rezistence k aktivovanému proteinu C; Antithrombin III Deficiency; homocystein; Homocysteine; lidé; Activated Protein C Resistance; Protein C Deficiency; antifosfolipidové protilátky; trombofilie; Protein S Deficiency; Antibodies, Antiphospholipid; nedostatek proteinu S; Thrombophilia; nedostatek proteinu C; Humans