Otázky gastrointestinální a kardiovaskulární toxicity koxibů - Štolfa, Jiří (Postgraduální medicína, 2007)
Nesteroidní antirevmatika (NSA) patří mezi nejčastěji předepisováná farmaka. Jsou spojena s potenciálně závažnými komplikacemi, nejčastěji v oblasti gastrointestinálního traktu (GIT), ledvin a kardiovaskulárního (KV) aparátu. Toxicitu v oblasti horní části GIT uspokojivě řeší selektivní inhibitory cyklooxygenázy 2 (koxiby), případně kombinace s jinými farmaky. Toxicita v dolní části GIT je obtížně ovlivnitelná i v „éře" koxibů. Rovněž renální toxicita je zavedením koxibů řešena jen zčásti. Samostatnou problematiku představuje toxicita v oblasti KV aparátu. Nežádoucí účinky v této oblasti jsou společné všem NSA i koxibům, míra toxicity se mezi jednotlivými preparáty významně liší. V případě celekoxibu se dokonce zdá, že by mohl mít i určité kardioprotektivní vlastnosti.
Keywords: gastrointestinální nemoci; nemoci ledvin; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; kardiovaskulární nemoci; antiflogistika nesteroidní; Humans; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; lidé; Cyclooxygenase 2 Inhibitors; nežádoucí účinky léčiv; inhibitory cyklooxygenasy 2; Cardiovascular Diseases; Gastrointestinal Diseases; Kidney Diseases