Aktuální stav a perspektivy léčby osteoporózy - Blahoš, Jaroslav (Postgraduální medicína, 2007)
Osteoporóza je dnes považována za epidemiologicky významnou chorobu ohrožující zdraví i život. Zatímco základní léčba vápníkem, vitamínem D a tělesnou aktivitou snižuje riziko osteoporózy u postmenopauzálních žen a u starších lidí, mnoho pacientů potřebuje „speciální léčbu". V nynější době k ní patří zejména bistosfonáty, HRT, SERM, kalcitonin, stroncium ranelát a teriparatid. Perspektivně se bude nepochybně rozšiřovat paleta antiresorpčních a anabolických léků.
Keywords: pohybová aktivita; estrogenní substituční terapie; Osteoprotegerin; inhibitory kostní resorpce; vitamin B 12; vápník; osteoporóza; Bone Density Conservation Agents; Calcium; Vitamin D; Humans; vitamin D; Vitamin B 12; Diphosphonates; osteoprotegerin; Estrogen Replacement Therapy; Motor Activity; Osteoporosis; bisfosfonáty; lidé