Molekulární farmakologie látek stimulujících erytropoézu - Štaud, František (Remedia, 2007)
Přesná regulace tvorby červených krvinek je důležitá pro včasnou a precizně kontrolovanou odpověď organismu na stavy hyperoxie nebo hypoxie. Podrobná znalost tohoto mechanismu je nutná nejen pro pochopení fyziologie erytropoézy, ale i pro případnou farmakologickou intervenci do tohoto děje. Poslední vědecké poznatky dokazují, že regulace tvorby červených krvinek je dosaženo jak na úrovni syntézy erytropoetinu, tak na úrovni degradace erytropoetinu i jeho receptoru. S pomocí moderních metod genetického inženýrství byly připraveny látky stimulující erytropoézu, které buď věrně napodobují účinky endogenního erytropoetinu, nebo pomocí strukturálních modifikací molekuly ovlivňují farmakokinetiku a farmakodynamiku výsledné látky. Vzhledem k exspiraci patentové ochrany erytropoetinu lze očekávat nástup nových preparátů na trh a biotechnologické společnosti budou nuceny prokázat, že jejich nové přípravky jsou jak bezpečné, tak efektivní. Znalost molekulární farmakologie erytropoetinu a dalších látek stimulujících erytropoézu tak bude klíčová pro kvalifikovanou orientaci v dostupných přípravcích a pro jejich efektivní a ekonomické využití v terapii.
Keywords: farmakologické účinky - molekulární mechanismy; Review Literature as Topic; Erythropoiesis; Anemia; lidé; anemie; erytropoéza; Humans; Molecular Biology; přehledová literatura jako téma; Molecular Mechanisms of Pharmacological Action; molekulární biologie