Hydromorfon v lékové formě s prodlouženým uvolňováním aktivním osmotickým systémem OROS - Urbánek, Karel (Remedia, 2007)
Většina opioidních analgetik nemá farmakokinetické vlastnosti výhodné pro léčbu chronických bolestí. Novým řešením tohoto problému je použití hydromorfonu v lékové formě s osmoticky řízeným prodlouženým uvolňováním OROS. Hydromorfon je analgetikum ze skupiny silných agonistů opioidních receptorů se zhruba pětkrát vyšší účinností, než má morfin. Použití systému OROS, který pracuje na principu uvolňování účinné látky z tablety pronikáním vody přes semipermeabilní plášť, umožňuje dosažení účinných plazmatických koncentrací analgetika po dobu 24 hodin, a je tedy prvním perorálním přípravkem v této skupině s dávkováním jednou denně. Tento nový aplikační systém je účinnou a bezpečnou možností léčby chronické bolesti nádorové i nenádorové etiologie.
Keywords: Pain; chronická nemoc; bolest; lidé; léky s prodlouženým účinkem; Delayed-Action Preparations; lékové formy; Chronic Disease; Dihydromorphine; dihydromorfin; Dosage Forms; Humans