Co je lékem první volby u hypertenze v roce 2007? - Vítovec, Jiří; Špinar, Jindřich (Medicína pro praxi, 2007)
Podáváme přehled 5 základních skupin antihypertenziv, thiazidových diuretik, betablokátorů, antagonistů vápníkových kanálů, inhibitorů angiotenzin konvertujícího enzymu a antagonistů receptorů pro angiotenzin II. U jednotlivých antihypertenziv jsou zmíněny stavy vhodné pro jejich podávání, kontraindikace a stavy nevhodné pro jejich podávání. Přehled vychází z ESH/ESC doporučení 2007.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Diuretics; financování organizované; Adrenergic beta-Antagonists; diuretika; inhibitory ACE; Financing, Organized; hypertenze; lidé; blokátory kalciových kanálů; Research Support as Topic; Hypertension; beta blokátory; Calcium Channel Blockers; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; Humans