Single-shot paravertebrální blokáda u dětí - první zkušenosti - Berta, Emil; Špaňhel, J; Šmakal, O; Gabrhelík, T; Smolka, V; Bertová, B; Špaňhelová, H; Fiala, H (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2007)
Cíl studie: Overit úcinnost single-shot paravertebrální blokády u detí po velkých urologických výkonech. Kontinuální paravertebrální blokáda i paravertebrální blokáda ve více etážích již byla k pooperacní analgezii u detí s úspechem použita. Typ studie: Prospektivní, observacní, cástecne zaslepená. Název a sídlo pracovište: Klinika anesteziologie a resuscitace fakultní nemocnice. Materiál a metoda: V rámci prípravné fáze pred pilotní studií byla provedena paravertebrální blokáda ve výši Th10–12 u osmi detí (vek: medián 9,8 mesíce [range 3,2–17,1]) podstupujících operacní výkon na ledvine. Jednorázove bylo na konci operacního výkonu podáno 0,5 ml/kg levobupivakainu 2,5 mg/ml s adrenalinem 5 mcg/ml, paravertebrální prostor byl identifikován metodou ztráty odporu, anestezie i pooperacní péce byla standardizována. Pooperacní bolest byla hodnocena pomocí FLACC skóre a ctyrstupnového sesterského skóre každou hodinu nebo v prípade diskomfortu pacienta behem prvních 12 hodin po prijetí na jednotku intenzivní péce. Délka analgezie byla definována jako interval mezi paravertebrální blokádou a prvním podáním opioidu. Byla sledována incidence komplikací paravertebrální blokády a pooperacního zvracení. Výsledky: Paravertebrální blokáda byla úspešná u 7 pacientu (87,5 %). Délka analgezie byla 435 min. (medián 210–720 min.), pricemž 2 deti (25 %) nepotrebovaly behem sledovaného období (12 hod) žádnou další analgezii. U jednoho dítete (12,5 %) došlo k punkci cévy, pooperacní zvracení se vyskytlo u 2 detí (25 %). Tyto komplikace byly hodnoceny jako nezávažné. Záver: Naše první klinické zkušenosti ukazují, že single-shot paravertebrální blokáda je bezpecnou metodou, která vede k dlouhotrvající pooperacní analgezii u detí podstupujících operacní výkon na ledvine.
Keywords: Humans; dítě; Prospective Studies; Urologic Surgical Procedures, Male; Injections, Spinal; spinální injekce; prospektivní studie; Child; urologické chirurgické výkony u mužů; Nerve Block; lokální anestezie; pooperační bolest; nervová blokáda; Anesthesia, Local; Pain, Postoperative; lidé