Dárci s nebijícím srdcem - Gerlichová, Monika; Černý, Vladimír; Navrátil, P; Baker, Khaled (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2007)
Pri hledání nových zdroju orgánu pro transplantace byl v 90. letech 20. století obnoven zájem o dárce s nebijícím srdcem (non-heart beating donors, NHBD). Prukopníkem v této oblasti bylo Nizozemsko, dnes jsou dárci s nebijícím srdcem akceptováni v rade zemí; od roku 2002 se k nim radí i Ceská republika. Základním medicínským problémem NHBD je délka teplé ischémie, rozhodující o intenzite ischemicko- -reperfuzního poškození orgánu. NHBD jsou specifickou skupinou i z hlediska etické a právní problematiky. Legislativa jednotlivých zemí se v tomto smeru liší, stejne jako lokální protokoly transplantacních center. Transplantacní centrum (TC) v Hradci Králové zahájilo odber orgánu od NHBD v souladu s transplantacním zákonem c. 285/2002 Sb. Postupy ukoncení resuscitace a další fáze péce o NHBD upravuje lokální protokol, který vznikl ve spolupráci TC s Klinikou anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Hradec Králové. Nejcasteji odebíraným orgánem od NHBD jsou ledviny, dále játra, pankreas a plíce. V hodnocení úspešnosti se studie shodují na opoždeném nástupu funkce ledvin, ve srovnání dlouhodobého prežití štepu jsou výsledky jednotlivých center rozdílné. Presto jsou NHBD príslibem pro transplantace jak ve svete, tak v Ceské republice.
Keywords: zákonodárství jako téma; Legislation as Topic; Tissue and Organ Harvesting; Humans; Organ Transplantation; referenční standardy; Research Support as Topic; finanční podpora výzkumu jako téma; financování organizované; Financing, Organized; lidé; výběr dárců; Reference Standards; odběr tkání a orgánů; teplá ischemie; Donor Selection; Czech Republic; transplantace orgánů; Česká republika; Warm Ischemia