Automatické rozpoznávání řeči a možnosti jejího využití u sluchově postižených - Vyšata, Oldřich; Procházka, A; Kukal, J; Bečvárovský, P; Kučera, M; Pazdera, L (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2007)
Algoritmy pro automatické rozpoznávání řeči mohou umožnit sluchově postiženým s úplnou ztrátou sluchu vnímat informační obsah řeči alternativním způsobem. Zrakového analyzátoru lze využít promítáním rozpoznaných slov do speciálních brýlí. Somatosenzorický analyzátor lze stimulovat pomocí pole elektrod umístěných na trupu. Pilotní studie ukazuje na proveditelnost a relativně dobrou snášenlivost strukturované nízkoprahové elektrické stimulace soustavou uhlíkových koncentrických elektrod napařených na inertní pružnou membránu, event. taktilních či vibračních stimulátorů v matici 3x8, event. 4x8 pro kódování znaků abecedy polohou. Pokrok dosažený při automatickém rozpoznání řeči umožňuje dobré porozumění obsahu sdělení. Dosažené výsledky dávají naději na přenos řeči somatosenzorickou cestou polem stimulátorů umístěných na kůži trupu v reálném čase.
Keywords: Computers; sluchové pomůcky; elektrická stimulace; Speech; Electric Stimulation; lidé; počítače; Persons with Hearing Disabilities; sluchově postižení; Hearing Aids; řeč; Humans