Periferní metabolizmus glukokortikoidů: klinické aspekty - Leden, Pavel (Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, 2007)
Glukokortikoidy hrají významnou roli v regulaci mnoha fyziologických dějů a podílejí se na řízení celé řady procesů, jako je metabolizmus a zánět, nebo ovlivňují celou řadu funkcí kardiovaskulárního systému. Biologická aktivita glukokortikoidů nezávisí pouze na plazmatické koncentraci hormonu, hustotě jejich receptorů a responzibilitě cílových buněk, ale také na lokálním metabolizmu glukokortikoidů. Klíčovým enzymem tohoto metabolizmu je dehydrogenáza 11β-hydroxysteroidů (11HSD). Jsou známy dvě izoformy tohoto enzymu. Izoforma 11HSD1 pracuje převážně jako reduktáza a zvyšuje lokální koncentraci biologicky aktivních glukokortikoidů (kortizol) z jejich neaktivních 11-oxo derivátů (kortison). Izoforma 11HSD2 pracuje pouze jako dehydrogenáza, a snižuje tedy lokální koncentraci biologicky aktivních glukokortikoidů jejich přeměnou na neaktivní 11-oxo deriváty. Je zřejmé, že periferní metabolizmus glukokortikoidů hraje významnou úlohu v celé řadě fyziologických a patofyziologických procesů a onemocnění. Tento článek přináší přehled poznatků o periferním metabolizmu glukokortikodů a jeho klinických aspektech.
Keywords: tuková tkáň; syndrom zdánlivého nadbytku mineralokortikoidů; glaukom; Humans; Research Support as Topic; imunitní systém; Glucocorticoids; 11-beta-hydroxysteroiddehydrogenasy; Placenta; finanční podpora výzkumu jako téma; Bone and Bones; financování organizované; Glaucoma; Cardiovascular System; Immune System; kosti a kostní tkáň; Financing, Organized; lidé; metabolismus; kardiovaskulární systém; Mineralocorticoid Excess Syndrome, Apparent; Metabolism; glukokortikoidy; Neoplasms; nádory; placenta; Gastrointestinal Tract; Adipose Tissue; gastrointestinální trakt; 11-beta-Hydroxysteroid Dehydrogenases