Mepartricin - Verner, Pavel (Farmakoterapie, 2007)
Mepartricin inhibuje reabsorpci estrogenů v gastrointestinálním traktu, a tím následně snižuje hladinu estrogenů v krvi. V České republice je registrován pod obchodním označením Ipertrofan, v řadě evropských zemí, v Asii a USA jako Iperplasin, Prostec a Tricandil. Původní indikací mepartricinu je farmakoterapie benigní hyperplazie prostaty (BHP). V současné době je tento lék častěji využíván v léčbě chronické nebakteriální prostatitidy – syndromu chronické pánevní bolesti (chronic pelvic pain syndrome – CPPS).
Keywords: Mepartricin; mepartricin; Prostatic Hyperplasia; estrogeny; lidé; makrolidy; prostatitida; Prostatitis; Humans; hyperplazie prostaty; Estrogens; Macrolides