Anogenitální akuminátní kondylomata - možnosti terapie pohledem venerologa - Litvik, Radek (Farmakoterapie, 2007)
Infekce lidskými papilomaviry (HPV – human papillomavirus) jsou nejčastějšími sexuálně přenosnými infekcemi virového původu (STI – sexually transmitted infection). Pokud jsou léze klinicky viditelné, jedná se o papulky, noduly až splývající masy vyskytující se na kůži a sliznici anogenitální a orální krajiny. Infekce porodního kanálu HPV zvyšuje významně riziko přenosu infekce HPV na novorozence s rozvojem akuminátních kondylomat v genitoanální a orální krajině a respirační papilomatózy. Dysplazie anogenitální kůže a sliznice indukované HPV mohou vést až k rozvoji spinocelulárního karcinomu in situ (SCCIS) a invazivního spinocelulárního karcinomu (SCC), nejčastěji lokalizovaného na cervixu a v anální oblasti.
Keywords: Papillomavirus Infections; aminochinoliny; Aminoquinolines; Fluorouracil; Adjuvants, Immunologic; induktory interferonů; kondylomata akuminata; vakcinace; Podophyllin; lidé; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; podofylotoxin; podofylin; kyselina trichloroctová; kryoterapie; Condylomata Acuminata; Vaccination; Nitrous Oxide; Administration, Topical; fluoruracil; aplikace lokální; Trichloroacetic Acid; Interferon Inducers; Cryotherapy; infekce papilomavirem; Podophyllotoxin; oxid dusný; adjuvancia imunologická; Humans