Změny kognitivních funkcí u pacientů s akutní cévní mozkovou příhodou testovaných pomocí Mini-Mental State Examination a Clock Drawing Test - Školoudík, David; Fadrná, Táňa; Sedláková, M; Ressner, P; Bar, Michal; Zapletalová, O; Šaňák, Daniel; Herzig, Roman; Kaňovský, Petr (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2007)
Úvod: Cílem studie bylo hodnocení změn při testování kognitivních funkcí pomocí Mini-Mental State Examination (MMSE) a Testu kresby hodin (Clock Drawing Test – CDT) u pacientů s akutní cévní mozkovou příhodou (CMP) v prvních 3 měsících od začátku příznaků. Metodika: Do studie byli zařazeni pacienti s akutní CMP, přijatí do nemocnice do 6 hodin od začátku příznaků. Do kontrolní skupiny (KS) byli vybráni pacienti s akutním koronárním syndromem bez příznaků postižení centrální nervové soustavy. U všech pacientů byly provedeny testy MMSE a CDT 2., 7., 30. a 90. den. Statisticky byl zhodnocen vliv sledovaných faktorů na výsledky testů kognitivních funkcí. Výsledky: Do studie bylo zařazeno celkem 30 pacientů s CMP (57% mužů, průměrný věk 69,0 + 11,3 let). KS tvořilo 15 pacientů (66,7 % mužů, průměrný věk 69,8 + 11,5 let). Patologická hodnota alespoň v jednom z provedených testů byla zjištěna u pacientů s CMP v 73,3 % 2. den a 20,8 % 90. den. V KS byl patologický nález diagnostikován jen u 27 %, resp. 7 % pacientů 2., resp. 90. den (p < 0,01). Mezi jednotlivými kontrolami došlo k signifikantnímu zlepšení (p < 0,05) v kognitivních testech. Signifikantně horší výsledek v kognitivních testech byl zaznamenán u pacientů ve vyšším věku, u pacientů s fatickou poruchou, infekcí a při výraznějším neurologickém postižení (p < 0,05). Korelace výsledků MMSE a CDT byla statisticky signifikantní (p < 0,01), Pearsonův korelační koeficient r = 0,79. Závěr: Pomocí MMSE a CDT lze detekovat v akutním stadiu CMP postižení kognitivních funkcí u 73,3 % pacientů. Výsledky testů kognitivních funkcí byly ovlivněny mimo mozkové léze také akutním stresem, vyšším věkem, přítomností fatické poruchy, infekcí a tíží neurologického postižení.
Keywords: Humans; Stroke; Female; rizikové faktory; Aged; dospělí; senioři; lidé; Neurologic Examination; neurologické vyšetření; cévní mozková příhoda; Adult; Cognition Disorders; ženské pohlaví; Data Interpretation, Statistical; Male; interpretace statistických dat; kognitivní poruchy; mužské pohlaví; Risk Factors