Trombóza esovitého splavu - současný pohled na diagnostiku a léčbu - Chrobok, Viktor; Ehler, Edvard; Pokorný, K; Šimáková, Eva; Mrklovský, M; Němec, V; Pellant, Arnošt (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2007)
Na 3 kazuistikách je demonstrován současný pohled na diagnostiku a léčbu trombózy esovitého splavu. Trombóza vzniká na infekčním nebo neinfekčním podkladě. Příčinou infekční trombózy je akutní mastoiditida, častá u dětí obvykle spojená s hyperkoagulačním stavem nebo dlouhodobý chronický středoušní zánět s cholesteatomem, především u dospělých s poruchou imunity nebo diabetes mellitus. Neinfekční trombóza vzniká především na podkladě poruchy koagulace a postihuje zvláště mladé ženy, kuřačky, gravidní nebo ženy užívající hormonální antikoncepci. Léčba zánětlivých otogenních trombóz esovitého splavu je založena na podávání antibiotik a chirurgické sanaci spánkové kosti; podání antikoagulační léčby a chirurgické vybavení trombu není jednoznačné. Naopak antikoagulační terapie je klíčová u neinfekčních trombóz splavu. U všech nemocných s trombózou splavu je třeba cíleně pátrat po přítomnosti vrozeného či získaného trombofilního stavu.
Keywords: rizikové faktory; otitis media; spánková kost; Temporal Bone; Anticoagulants; trombóza; Male; Female; mastoiditida; antibakteriální látky; dítě; financování organizované; Mastoiditis; Cerebrovascular Disorders; Thrombosis; mužské pohlaví; ženské pohlaví; antikoagulancia; Risk Factors; Adult; Financing, Organized; Child; Otitis Media; Diagnostic Imaging; dospělí; diagnostické zobrazování; cerebrovaskulární poruchy; lidé; Humans; Anti-Bacterial Agents