Dálková navigace a zobrazovací techniky v kardiologii - Neužil, Petr; Táborský, Miloš (Praktický lékař, 2007)
V tomto přehledném sdělení diskutujeme nové směry vývoje metody katetrizační ablace s ohledem na její potenciálně nejrozsáhlejší aplikaci, tj. kurativní léčbu fibrilace síní. V souvislosti s tímto dynamickým rozvojem dochází k vývoji nových zobrazovacích technik, které mají možnost znázornit srdeční oddíly trojrozměrně, dosáhnout tak přesnější orientace v poměrně komplikované anatomii zvláště levé síně, a docílit i vyšší bezpečnosti. Zároveň představujeme revoluční robotizační techniky srdeční katetrizace, které se dočkaly již prvních klinických aplikací a představují tak novou platformu pro použití nejen v rámci nefar-makologické léčby srdečních arytmií, ale pro prakticky veškeré aplikace intervenční kardiologie.
Keywords: kardiologie; Cardiology; zobrazování trojrozměrné; lidé; katetrizační ablace; chirurgie s pomocí počítače; Surgery, Computer-Assisted; Imaging, Three-Dimensional; Humans; Catheter Ablation